top of page
marksten.jpg

Marksten

Funderar ni på vilken beläggning ni skall välja för er uppfart eller uteplats? ​​Marksten, även kallad gatsten, är en populär typ av beläggningsmaterial som används för att täcka ytor utomhus. Den här typen av underlag finns i många olika varianter och prisklasser. Vi är en stenentreprenad som erbjuder ett brett utbud av olika marksten. 

 

Hos oss hittar ni dessutom skickliga stenläggare som hjälper er få en snygg och tålig markbeläggning. Vi kan även hjälpa till med rådgivning kring vilken typ av marksten som passar bäst utefter er budget, estetik och behov. 
 

Marksten – lättskött utomhusbeläggning

För att hålla markstenen ren och i bra skick kan du regelbundet sopa bort löv och skräp från ytan. Genom att hålla ytan ren minskar du risken för att smuts och alger fäster sig. Om du märker att du fått fläckar på markstenen kan du enkelt rengöra ytan med en högtryckstvätt. Se till att välja rätt tryck och avstånd för att undvika att skada stenen.

Ett annat bra sätt att underhålla markstenen är att regelbundet fylla på sand mellan stenarna. Detta hjälper till att hålla stenarna på plats och minskar risken för att ogräs ska tränga igenom sprickorna. Om du har problem med ogräs mellan markstenarna kan du använda ett miljövänligt ogräsmedel för att ta bort det.
 

Perfekta platser för marksten

marksten3.jpg

Marksten – betong eller natursten?

Marksten är tillverkad av olika material som betong, komposit och natursten. Det finns ett brett utbud av färger, former och storlekar att välja mellan vilket ger dig möjlighet att lägga en markbeläggning som passar fastigheten eller trädgårdens stil.

Det finns två huvudsakliga materialval att välja mellan: betong och natursten. Båda materialen har sina fördelar och nackdelar, och valet beror på dina personliga preferenser och behov. 

 

Betongstenar

 

Betongstenar är tillverkade av cement, sand och vatten och är gjorda för att se ut som naturlig sten. En av fördelarna med betongstenar är att de är billigare än naturstenar. Betongstenar är frostbeständiga vilket gör dem idealiska för användning i områden med kalla vintrar. En nackdel med betongstenar är att de kan blekas och förlora färg över tiden. De kan vara något mindre hållbara än naturstenar och kräva lite mer underhåll. 

 

Naturstenar

 

Naturstenar finns i olika bergarter som granit, kalksten, sandsten och marmor. En av fördelarna med naturstenar är att de är naturligt vackra och har unika färger och mönster som inte kan replikeras med betongstenar. De är också mycket tåliga och kräver minimalt underhåll. En nackdel med naturstenar är att de vanligtvis är dyrare än betongstenar och vissa bergarter kan vara känsliga för vatten och frost.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns både fördelar och nackdelar med betong och natursten när det gäller marksten. Betongstenar är mer prisvärda och finns i ett brett urval av färger och mönster, medan naturstenar är okonstlat unika och kräver minimalt underhåll. Vilket material du väljer beror på dina behov och budget, samt din personliga smak när det gäller utseende och stil.

 

Hör av dig till oss om du är intresserad av marksten!
 

bottom of page