top of page
skiffer.jpg

Plattor av skiffer

Skiffer är ett material med anor långt bakåt i tiden. Sedan 1300-talet har man använt skiffer i Europa och ser man till Sverige så är det ett material som funnits i våra byggnader - och kring dessa - sedan 1800-talet. Det är långt ifrån en slump: skiffer har extremt många fördelar och idag ser man trenden med skiffer vuxit sig allt större. 

 

Där man tidigare primärt använde denna natursten som takbeläggning så är det numera vanliga att se skiffer plattor i trädgården eller som exempelvis beklädnad på en vägg. Gällande det senare så fungerar det både invändigt och utvändigt och med samma effekt i att väggen i fråga direkt drar blickarna till sig. Skiffer plattor hamnar i blickfånget och ger ett estetiskt lyft till hemmet - utan att förlora ett uns av funktionalitet. 
 

Skimrande skifferplattor 

Skifferplattor kan se väldigt olika ut och det gör också att du som beställare kan skapa ett mer unikt och personligt uttryck i samband med läggningen. Att skiffer ser olika ut förklaras av var man bryter stenen. Skiffer bryts till stor del i Skandinavien och där Sverige och Norge är de länder med störst tillgångar. Beroende på var - i exempelvis Sverige - brytningen skett så kommer också skillnader i både struktur och lyster att synas. 

 

Två framstående typer av skiffer i Sverige är Grythytteskiffer och Offerdalsskiffer och båda dessa har unika egenskaper och unikt utseende. Offerdalsskiffer ger exempelvis ett lekfullt uttryck där både färg och karaktär kan ändras i samband med exempelvis regn eller starkt solsken - något som skapar ett spännande uttryck i exempelvis trädgården eller runt poolen. 

 

Det senare är idag ett väldigt populärt användningsområde då skifferplattor - utöver det unika utseendet - även kommer med en struktur som både är behaglig och säker att gå på. Skiffer har, om man vill ge en förenklad förklaring, ett inbyggt halkskydd tack vare strukturen. Det ger dig som förälder en trygghet vid poolen i att dina barn inte halkar och gör sig illa. Att du på köpet får en lyxig, elegant och inbjudande atmosfär tack vare dina skifferplattor är en rejäl bonus. 
 

Skiffer runt hus och i trädgård

 

Skiffer kan användas både inomhus och utomhus. Vanligast idag är att man lägger skiffer plattor för att skapa exempelvis en gång i trädgården. Kompletterat med en mur så kan man få en exakt den oas många drömmer om. Skiffer är ett perfekt material att använda sig av runt omkring en pool där den ger en säker yta och ett estetiskt lyft.

 

Jämför man mot exempelvis trä och trall, som är det vanligaste alternativet, så har skiffer en klar fördel i hållbarhet och livslängd. Det spelar ingen roll vilket väder det är, skiffer står sig mot allt! Trä å sin sida kommer att påverkas av fukt och väta och i takt med tiden tappa både lyster och ren hållbarhet. 

skiffer2.jpg

Skiffer för inredning inomhus

Inomhus då? Fler och fler har börjar upptäcka fördelarna med att välja skiffer som material i exempelvis tvättstugor, badrum och i hallen. Detta både som golv och längs med väggarna. Skiffer ger dels ett mer personligt uttryck och dels så handlar det också om ett val som bjuder på både lång livslängd och som är enkelt att hålla efter sett till städning och rengöring. 

 

Skiffer går också hand i hand med den skandinaviska designen som kommit att ta världen med storm. Det är ett material som ger en självklar elegans, en naturligt lugn och som för med sig en harmoni som många idag aktivt eftersöker. Väljer du skiffer i badrummet så tar du också med dig naturen in i ditt hem och får lugn och harmoni på köpet. 
 

Skiffer - ett prisvärt material 

Skiffer är inte det billigaste materialet på marknaden, men det är heller inte det dyraste. Det man kan säga är att det, sett till både livslängd och estetiskt uttryck, är enormt prisvärt. Det gäller även om du tar professionell hjälp med att lägga det. Man kan förvisso lägga skifferplattor på egen hand, men i de flesta lägen så rekommenderas professionell plattsättning. Detta i synnerhet om det handlar om badrum då kraven på ett fackmannamässigt utförande är större. 

 

Unik skönhet med skifferplattor


Det finns även en annan fördel värd att nämna med skiffer plattor. Nämligen den oregelbundna formen som även de adderar till det mer unika och personliga. Du kan välja regelbunda former som exempelvis kvadratiska eller rektangulära plattor - men du kan även välja oregelbundna sådana och genom detta skapa en mosaik som blir helt unik för din bostad eller din trädgård. Det går givetvis även att blanda mellan regelbundna och oregelbundna former också. Vad sägs om en kvadratisk ram med ett spännande mosaik inuti? Möjligheterna är många och bara din egen fantasi sätter gränserna. Vad väljer du? 
 

bottom of page