top of page
trappsten.jpg

Trappsten

Trappsten spelar en viktig roll för trappans funktion och design. De kan variera i material och stil beroende på användningsområde och personliga preferenser. Vi har ett brett utbud av trappsten och kan erbjuda både massiva stenar och gjutna varianter. 

Stentrappor för inom- och utomhusbruk

Stentrappor kan tillverkas av en mängd olika stenmaterial såsom kalksten, granit, marmor och skiffer. Valet av stenmaterial och ytbehandling påverkar trappans utseende och funktion. Stentrappor kan se väldigt olika ut, från högpolerad och elegant till grov och rustik.

Vid val av stentrappa bör man tänka på säkerhet och hållbarhet. Stentrappor kan vara hala och svåra att kliva på, särskilt om de utsätts för fuktighet. Därför är det viktigt att välja en sten med god halksäkerhet och att se till att trappan är utformad på ett sätt som minskar risken för olyckor.

En fördel med stentrappor är att de vanligtvis kräver lite underhåll, särskilt om de är tillverkade av en tålig sten som granit eller skiffer. Stentrappor kan tåla tuffa förhållanden och behöver sällan repareras eller bytas ut.
 

Fördelar med trappstenar

Funktionell och vacker ytbehandling för stentrappor
 

Den ytbehandlingen man väljer påverkar trappans hållbarhet. En blank yta kan vara mer mottaglig för repor och skador än en matt yta. Samtidigt kan en matt yta vara mer benägen att samla smuts och damm. Vi kan hjälpa er välja en ytbehandling som är lämplig för trappans användningsområde.
 

En vanlig teknik för att ge stentrappor en slät yta är slipning och polering. Genom att slipa bort ojämnheter och ett grovt ytskikt kan man få en jämn stenyta. Sedan kan man polera trappstenen för att ge den en glansig finish. Man kan också lämna trappstenen orörd. Stenar har en okonstlad skönhet och karaktär.

Denna typ av tillvägagångssätt kan vara särskilt lämplig för trappor utomhus där de obehandlade stenarna kan smälta in med omgivande landskap.

 

trappsten2.jpg

En stentrappa som passar er

Stentrappans design kan vara både enkel och minimalistisk eller dekorativ och utsmyckad. Till exempel kan trappor med skulpterade baluster och handräcken ge ett klassisk och eleganta utseende, medan moderna trappor med glasräcken och raka linjer ger en minimalistisk känsla.

 

Förutom estetik och design är det viktigt att tänka på funktionalitet och säkerhet när man väljer trappsten. Trappor måste konstrueras för att tåla belastning och trappstegen måste vara tillräckligt breda och djupa för att säkerställa att de kan användas på ett riskfritt sätt. 
 

Så klart måste även handräcken och baluster vara ordentligt monterade.

 

Trappor spelar en viktig roll i många byggnaders arkitektur och funktion. Genom att välja rätt material och design samt att fokusera på funktionalitet och säkerhet kan man skapa en trappa som är både vacker och praktisk.

 

Hör av dig till oss för rådgivning så hjälper vi er hitta en stentrappa som passar era önskemål!
 

Trappstenar i två varianter

När det gäller tillverkning av trappsten kan man välja mellan två huvudtyper: massiva block eller gjutna trappor.

 

Massiva stenblock


Massiva block av sten är ett populärt val för trappor både inomhus och utomhus. Blocken sågas och bearbetas till önskad form och storlek. Sedan monteras de ihop till en trappa. 


Vår stenentreprenad har en egen verkstad där vi kan kapa och polera stenblock till den typen av trappa som ni vill ha. 

 

Gjutna trappor av betong


Gjutna trappor tillverkas genom att gjuta betong i en trappform. Dessa typer av trappor är oftast billigare än massiva block och är särskilt efterfrågat när det kommer till trappor utomhus eller i källare. Gjutna trappor kan ha en modern och minimalistisk stil och anpassas efter olika storlekar och former.
 

bottom of page